poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Placek z ciecierzycy z czym tylko chcesz...

Uwielbiam jeść, to nie podlega dyskusji, z gotowaniem jest już różnie.. Czasem mam dni, że spędzam w kuchni cały dzień, pichcę, piekę, eksperymentuję. Jednak zdarzają się też dni, kiedy na sam widok pieca uciekłabym, gdzie pieprz rośnie. W takich przpadkach ratują mnie moje sprawdzone ekspresowe dania. Placek z mąki z ciecierzycy, zwany również omletem wegańskim, zalicza się właśnie do takich szybkich i łatwych potraw. 

Jedynym "skomplikowanym" składnikiem jest mąka z ciecierzycy, dlatego staram się ją mieć zawsze pod ręką. To co będzie jeszcze potrzebne, zależy tylko od wyobraźni i zawartości waszej lodówki. Sama wersja podstawowa, podana z sałatką też jest bardzo pyszna. Ja uwielbiam mój placek z podsmażoną cebulką i pieczarkami. Warto też spróbować z papryką pokrojoną w kostkę, pomidorkami, grilowaną cukinią bądź bakłażanem... Opcji jest naprawdę wiele. 

Przejdźmy więc do przepisu.



Placek z mąki z ciecierzycy (przepis podstawowy)

Składniki:
szklanka mąki z ciecierzycy
około szklanka wody
sól, pieprz
ulubione przyprawy (ja dodaję mieszankę przypraw do kurczaka, płatki drożdżowe)
olej do podsmażenia

Wsypujemy mąke do miski i dolewamy powoli wodę jednocześnie mieszkając masę. Konsystencja powinna być gęstsza niż na naleśniki. Dodajemy przyprawy i mieszamy jeszcze raz.



Wersja z pieczarkami.

Składniki:
cebulka
pieczarki
olej do podsmażenia

Cebulką podszklić na rozgrzanym oleju następnie dołożyć pokrojone pieczarki i smażyć. Przełożyć na talerz. Masę na placki rozlewać porcjami na rozgrzanym oleju na patelnie i na wierzch ułożyć pieczarki. Smażyć aż dół placów będzie rumiany i odwrócić na drugą stronę.


Kilka porad:
1. Surowe ciasto na placki, kiedy postoji jakiś czas staje się gęstsze, to normalne, bo ciecierzyca zaczyna pęcznieć, należy dodać wtedy trochę wody do uzyskania pożądanej konsystencji.
2. Podpieczone pieczarki można od razu zalać ciastem, trzeba tylko uwazać aby nam się nie przypaliły i odpowiednio wcześniej obrócić na drugą stronę.
3. Danie jest nie tylko szybkie i smaczne, ale bardzo wartosciowe, ciecierzyca to przecież bogate źródło roślinnego białka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz